Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przytulam

Przytulam
Cz . II

przytulam do serca czas
ćwierka dzielnie po dziś dzień wspomnieniami
słońce rozplotło długie złote warkocze
sierp na gwoździu snuł od rana opowieści
o pracowitości ludzi na wsi

… zaczekaj chwilkę na mnie Babciu założę tylko buciki
zabiorę dla Ciebie butelkę z wodą źródlaną i chustkę
będzie w polu Twoją tarczą
poszłyśmy polną drogą daleko od domu wśród ciszy
najpiękniejszej
zamkniętej
na suchą kromkę
chleba naszego powszedniego

… czy czujesz Babciu gorące oddechy kłosów żyta?
zobacz
usta czerwone od maków mają
co skrywają się w szarozielonym płaszczu
oczy niewinne w chabrowych płatkach błyszczące
kąkolem purpurowofioletowym podpierane
białymi rumianami rozweselane
… to było ponad twe siły Babciu
przyjmij ode mnie w podzięce bukiet z maków chabrów i kąkoli
dziś wiem
to była najpiękniejsza wysokiej jakości

fototapeta na ścianie ziemi
dekoracja mojego świata
przytulam Cię Babciu
przytulam tamten dzień

Janina Malicka

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
  • Ewelina K.

    19 May 2020, 18:22

    Poezja dla ukojenia duszy