Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na haku pustki

Teksty z obrazami - Na haku pustki - exsilentio
Na haku pustki - exsilentio

Przymocowałeś dokładnie skrzydła.
Włożyłeś gogle, kask, rękawice,
Powtarzasz reguły, zasady, prawidła...
Już patrzą w napięciu kibice.

Projekt solidnie został sprawdzony,
Rysunki kreślili najlepsi spece.
Części nieraz przez ciebie liczone
Z precyzją topiły hut piece.

Sponsorzy, rajcy i media,
Feta, orkiestra i tusz!
Skończona ich wstępu komedia,
Na start pokazują już.

Przez ciszę tłumów gawiedzi
Ostatnie procedur odgłosy,
Widzisz tam, jak samotna siedzi,
Zamknięte oczy i piękne włosy.

Milczenie świata rwie huk sygnału!
Gwałt wstrząsa całą konstrukcją,
Przez chwilę pełznie pomału,
Wnet mocy pędzi erupcja!

W tym miejscu miałeś już wzlecieć!
Jak sokół szybować na wietrze..
Wszystko ci dali tamci przecież…
Lecz skradli spod skrzydeł powietrze!

Splątany w zapięciach i pasach
Upadasz bezwładnie, Ikarze,
Sensacją już żyje widownia i prasa,
Projekty zgarnęli włodarze.

W warkocie rozpaczy pławi tłumu krzyk,
Wcześniej zrobione lecą wieńce!..
A Ciebie uderza dźwięk jednej jej łzy…
I wtedy pęka ci serce.

41 983 wyświetlenia
581 tekstów
6 obserwujących
  • 1 July 2021, 13:29

    Mocne!!! Ale dobre!!!