Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 18 December 2019

(nie)oczekiwanie

przyjdź
zapachem matczynej sukienki
do dzieci
przyklejonych do okien
z noskami jak płatki śniegu

do staruszki sprzedającej korzonki
zatrzymującej nas powszednim uśmiechem
między światami
na rogu

do życiowego rozbitka
dryfującego z butelką marzeń
na krawędzi rozpaczy

przyjdź do zabłąkanych wędrowców
co w garniturów pułapce
zamknęli dawno serce

do trzynastoletniej Julii
wtulonej w pocięte nadgarstki
którą wyśmiali na przerwie

przyjdź
z pierwszą gwiazdą na niebie
która z oczu zaćmę nam zdejmie
i z letargu obudzi

z dobrą nowiną
że Bóg chce do nas przyjść
lecz
potrzeba mu dziś naszych stóp
żeby trafić
do ludzi

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    11 January 2020, 20:11

    No i tu mnie masz, nie wiem co powiedzieć, oczom nie wierzę.
    Ale nic dziwnego, w Murmańsku niemal na plusie styczeń, a tu Raskolnikov topnieje. :)

  • .Rodia

    4 January 2020, 13:06

    zostawiłem tutaj serducho

    chyba moje pierwsze
    Ładnie piszesz Madzia, za rzadko tu Cię czytam

    i to mnie ugodziło:

    "do życiowego rozbitka
    dryfującego z butelką marzeń
    na krawędzi rozpaczy

    przyjdź do zabłąkanych wędrowców
    co w garniturów pułapce
    zamknęli dawno serce
    "

  • 18 December 2019, 15:13

    Ja też nie mam dość, odkryłem w sobie spore pokłady masochizmu. :))

  • giulietka

    18 December 2019, 07:04

    Bardzo mnie podbudowaliście swoją reakcją.
    Jak pewnie zauważyliście wiersz jest taki trochę nie mój, tzn. inny.
    Dla mnie osobiście był trudny do napisania (Truman się tylko uśmiecha, bo to bardziej w jego stylu) ;).
    Dziękuję, że nie macie dość (Poza Smokiem, Art., uważaj przy otwieraniu lodówki ;) ), i że we mnie grafomance budujecie poetkę swoją wiarą i uznaniem.
    Buziaki dla Wszystkich.

  • 18 December 2019, 00:09

    Madź - Znęcacz Cytatowy... ;)
    Śliczne. :))

  • sprajtka

    17 December 2019, 18:54

    Świetny...

  • motylek96

    17 December 2019, 18:51

    "potrzeba mu dziś naszych stóp
    żeby trafić
    do ludzi"
    Esensja wszystkich wierszy z Bogiem w tle.
    Świetnie Giulieto🙂

  • Adnachiel

    17 December 2019, 08:57

    Przepiękny!

  • Kamil Borkowski

    17 December 2019, 07:57

    :)