Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pójdę szeptem...

...
Przyjdę szeptem...
po obrzeżach ranka zanim noc opadnie bezlistnie
kroplą rosy dotknę skrzydeł skrawka
gwiazd okruchy wplotę tobie we włosy...
przejdę cicho tak jak we śnie zanim powieka rzęsami opadnie...
usta zamknę twym zdziwieniem
gdy ustom pierwszy pocałunek poranka tego skradnę...
przejdę przed oddechem nocy ponad słowem zanim delikatność łopot skrzydeł zbudzi...
twoimi snami przejdę bezszelestnie
musnę nagość zmysłów lekko byś się jeszcze nie obudził...
pójdę ciszą a ty we śnie zostaniesz z sennym rozżaleniem
nie będziesz wiedział czy byłam już przy tobie wcześniej...
czy ułudą tylko zwiewną byłam...
muzą... czułością...
czy tylko złudzeniem...
z nagim wiatrem pobiegnę po łące
perlistego śmiechu deszczem
i echem gdzieś pomiędzy niebami przepadnę
a ty będziesz gonił złudzenia ulotne
tęsknotą... miłością i sercem...
pójdę ponad brzaskiem burzą igrającą gniewem...
miły połóż się posłuchaj skrzypiec wiatru i zaśnij
czy wrócę do Ciebie nocą...
dziś tego jeszcze nie wiem...

Anita Steciuk

Anioł deszczu blog literacki Anity Steciuk

15 380 wyświetleń
173 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!