Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Deszczem pisany...Przyjacielowi darowany"

Przyjacielu!

Nasz świat deszczem pisany.
Wiersz układany porą burzową,
Ty wiesz, że?
Dla Ciebie czerwcową porą:
Piwonie zapachem kusić potrafią
Maki się czerwienią,
Kiedy na nie zerkasz.
Irysy i goździki bawią się w berka
Wszystko na styku wiosny i lata.
Każde źdźbło trawy, swoje historie
Ci opowiada i kwitnie dla Ciebie.
Dzwonki, szeptem rozmawiają.
Juki pięknie nas pozdrawiają, z
dumą w lazur nieba spoglądają.
Serduszka okazała - serca Ci wysłała
Nawet (Lathyrus odoratus) taki
Zwyczajny groszek pachnący -
Dla Twoich zmysłów jest kojący.
Tak czarować czerwiec umie.
On doskonale rozumie Twoje pragnienia.
Wie, że zachwytów potrzebujesz.
Ja wiem, że talentu swego nie zmarnujesz.
Wierszem pisać nie każdy potrafi.
Ty, to potrafisz, a tego nie czynisz.
Co lub Kogo za to winić?
Łzy nieba, brak czasu, czy weny brak?
Przyjacielu...jak to tak?
Tęsknimy...Tęsknię...
Musisz pisać...koniecznie.

Przyjacielowi w deszczową pogodę.... z uśmiechem.

18.06.2020

281 853 wyświetlenia
2734 teksty
35 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!