Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

A może ostatnia kartka z kalendarza

Przyglądam się życiu przez kartki kalendarzy
ile już ich pożółkło
iloma czas mnie jeszcze obdarzy?

Przez okno na świat patrzę
i podziwiam wiosnę,
że rozmawia z ptakami
tak płynnie, radośnie

i, że lato zawsze gorące,
pięknie i skąpo ubrane
nęci nas czystą wodą,
i chłodną rosą nad ranem

jesień babim latem
klamkę tarasu okręci
rzuci w parapet kasztanem
i schowa się wśród gałęzi

a zima zawsze młoda
przechadza się dumnie ubrana
w piękną biel jak panna młoda
mróz jej drogę iskrami ozdabia

I nawet jak nieświadomie wyrwę mą kartkę ostatnią
Dziękuję za wszystko kochana Ziemio,
dziękuję tobie wspaniała matko.

4217 wyświetleń
30 tekstów
2 obserwujących
  • Zofia C.

    23 February 2021, 18:44

    :(

  • RedRose

    16 February 2021, 19:46

    Nie, nie, nie :)

    Na następnej kartce też jest życie :)

    Wzruszający wiersz.
    Ostatnie wersy za smutne :(

    od EliWerra, lontano, Duse