Menu
Gildia Pióra na Patronite

sobota

przy barbakanie są dwa drzewa
czasem się zastanawiam które to on które ona
a może on i on ona i ona bądź zagubione ono

mówisz dziś nie będziemy robić zdjęć
to taki niefotogeniczny dzień
ułamany przez wiatr
tylko rzeźbiarze będą zachwyceni

nie zazdroszczę kamieniom że są twarde
zazdroszczę drzewom
że potrafią pięknie zazielenić się
by móc z miłości do nas zakwitnąć
a potem w tej rozpaczy dotyku człowieczeństwa
czerwienią się żółkną zamierają
zrzucają z siebie wszystko

pod dłutem ułamanej gałęzi
ukrzyżowana twarz Chrystusa
na drewnianym krzyżu zasiedli widzowie

26 928 wyświetleń
312 tekstów
7 obserwujących
  • 10 November 2017, 19:29

    tak się pisze
    tak się czyta
    tak wzrusza

  • fyrfle

    3 February 2016, 15:38

    fajnie namalowana chwila