Menu
Gildia Pióra na Patronite

Relacja

Przy cmentarzu
unosi się dym
papierosów i żalu

Kartoflana twarz sprzedawcy
jak astra w słońcu rumiana

Trzęsie się osłona
z ocynkowanej blachy
tu starszy pan pod bramą
na patyk nawija cukrową watę
dziecku na osłodzenie
babcinej straty
by miał coś w życiu
poza jej protezą w szklance

Ukraińska chałwa
i czeska maść z konopi
na podtrzymanie kondycji
w przeddzień zaduszny w słocie

Jednak wieczorem
wielka łuna z cmentarza
rozświetla kikuty drzew
w mrocznym krajobrazie

Tu pod stalowym krzyżem
płonie wielkie ognisko ze zniczy
parafina ścieka jak lawa pod nogi
i spociła się figura Jezusa
w błyskach flesza...

127 936 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!