Menu
Gildia Pióra na Patronite

Elegia

przez snu wiecznego tęsknotę
widać jak się Syn Boży nachyla
po skrzydła
dla zmartwychwstających dusz

niedomknięte oczy mrokiem pokrywa
kładąc na usta
najczulszy pocałunek matki

bo w tej podziemnej ciszy
tylko miłość jest żywa

101 640 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • Adnachiel

    15 February 2016, 10:56

    Dziękuję.
    Ten wiersz to mój hołd dla miłości i jej nieśmiertelności.
    Jestem wdzięczny, że dostrzegacie w nim wyjątkowość.
    Pozdrawiam również :)

  • Malusia_035

    15 February 2016, 10:48

    Niesamowity ...

    Pozdrawiam :))

  • Adnachiel

    13 February 2016, 18:06

    Dziękuję, że zatrzymaliście się przy tym wierszu.
    To ważne, że zdołał Was zaciekawić.
    I że ja zdołałem :)
    Serdeczności posyłam :)

  • Thebestkasiaa

    10 February 2016, 20:22

    "Tylko miłość jest żywa" - Piękne
    Pozdrawiam serdecznie

  • fyrfle

    9 February 2016, 13:38

    mistyczny

  • Adnachiel

    4 February 2016, 13:53

    Matka to imię Boga.
    Czasem trzeba napisać wiersz o tym, co w nas krwawi.
    Dziękuję za Twoje wzruszenie, które mnie porusza.

  • giulietka

    4 February 2016, 13:08

    "Nad Twoją białą mogiłą
    kwitną białe życia kwiaty –
    o, ileż lat to już było
    bez Ciebie — przed iluż to laty?
    Nad Twoją białą mogiłą,
    Od lat tylu już zamkniętą
    — jakby w górę coś wznosiło —
    coś, tak jak śmierć niepojęte.
    Nad Twoją białą mogiłą,
    O Matko — zgasłe Kochanie —
    za całą synowską miłość
    modlitwa:
    Daj wieczne odpoczywanie"
    Karol Wojtyła

    Nie mogłam się powstrzymać... od łez i tego wiersza powyżej...