Menu
Gildia Pióra na Patronite

przeszło dwieście lat
gdzie nie miałaś nawet miejsca na tym świecie
przez ziemię przebiły się nowe korzenie
rzeki zapełniły się nowymi łzami
dzieci wróciły na twoje łono
i jednak
twoje dzieci nadal umierają
dla nich nie ma wolności w twoich ramionach
nie ma dla nich imienia
i nie ma dla nich człowieczeństwa

Polsko matko moja
moje serce krwawi do ciebie
Polsko gdzie jesteś ty wolna
gdzie ta droga jest taka szeroka
że Polak z Polakiem idzie w ramię
gdzie za miłość nikt nie płaci płaczem
gdzie za kolor skóry i wiarę
nikt nie dostaje po plecach batem

gdzie jesteś Polsko
tęskno mi za tobą

1862 wyświetlenia
13 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!