Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szczurza epopeja

Przestrzeń wznosi okrzyki niemym zabrane pochodom,
Po kolumnach zwycięstwa wspina się upadła nadzieja,
Mocna cudzą słabością, zbrojna i piękna żywiołom,
Sięga kształtem idei, orężem słów – epopeja.

Wszyscy nieco strwożeni wstrzymują palące spojrzenia,
Cisza duszę przenika, jak płomień żywą pochodnię,
Głuche dźwięki przenoszą miarowych kroków melodię,
Burząc myśli stojące u progu pewnego zwątpienia.

Tak epoka czerwonych sztandarów okryła marmury,
Rwąc przeszłości płótna, roznosząc braterskie szczury,
Nadal czuć ich morowy zapach na wszystkich dworach,
A miejscami jeszcze siedzą ukryte po norach.

Na próżno szukać idei niesionej gryzoniami,
Wierząc, że najgorsze jest już za nami.

4637 wyświetleń
89 tekstów
19 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!