Menu
Gildia Pióra na Patronite

Płatki wiosennych kwiatów

Przepraszamy cię duchu który jesteś wolnością
za wszelkie formy w których pragniemy zawrzeć cię i więzić
za tą tępą nieświadomość
że wraz z nami
to wszystko jest tylko mignięciem
potomstwem zjawisk
będących tylko ogólniejszych zjawisk efektem
Przepraszamy też że przepraszamy

za strach i wstyd nasz i obawy
że w chwili której już nas nie ma ciągle trwać pragniemy
zapominając nieustannie że nie żadnej rzeczy trwałej
że chociaż pięknym widok wodospadu nam się zdaje
nie ma w nim żadnej trwałości
ani najdrobniejszego śladu naszego chwytania

A my jak i on jesteśmy przecież tym samym
krążenie cieczy wyznacza formy naszej trwanie
Promienie umysłu i pragnień obłoki krążą nad nami nieustannie
Pogoda nastrojów jakby pory roku tutaj także
skuwa czasem lodem a czasem rozświetlając tęcze
kapryśna i zmienna niczym letnia burza

Wielbiąc trwałość w świecie wiecznej zmienności
gdzie to właśnie zmiana określa dalsze trwanie
wielbimy coś na kształt morskiej piany
ruchu oceanu zdając nie dostrzegać

11 434 wyświetlenia
153 teksty
1 obserwujący
  • fyrfle

    30 June 2021, 15:05

    No nie dostrzegamy ruchu oceanów, bo nie mamy takiej potrzeby. Jesteśmy ciałem przede wszystkim, w którym ponoć jest duch, który chciał sprawdzić jak to jest. Żyjmy, kochajmy i jak najmniej przepraszajmy za to, że jesteśmy. Co będzie? Niech się tym filozofowie mądrzą i ekolodzy niech na tych domysłach zarabiają.