Menu
Gildia Pióra na Patronite

dolorosa

przepiękna Notre Dame
jak smutne okna twoje
gdzie świt zapalał świece
aniołów Bożych ręką

gdy cierń z korony Boga
zabrano z ręki twojej
jak cię musiało boleć

i załamałaś wieże jak Maryja ręce
nad ludem który umilkł

dzień wstaje
słońce krwawi
świat biegnie jakby ciszej
bo miastu nad Sekwaną
tej nocy serce pękło

137 912 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    27 April 2019, 17:01

    nad brzegiem Sekwany
    tęcza witraży zamiera...
    Nie wierzę jednak, że to wszystko w nieba milczenie się zmieni.

    Dziękuję Madeleine.

  • 17 April 2019, 23:39

    A tak niedawno miałem okazję ją podziwiać...
    Madź, masz cmoka od smoka. :*
    Dobranoc. :)

  • giulietka

    17 April 2019, 05:05

    Carolyna, dziękuję, miło, że zajrzałaś.

    Kati, bardzo celna pointa, jak zawsze, dzięki za nutkę, pozdrawiam serdecznie.

    Cześć, Kamil! Nie zawstydzaj mnie! ;)
    Wiem, że nie umiem, ale te nieudolne słowa musiałam z siebie wylać, bo dławiły mnie w gardle od tamtej nocy. Dzięki za słowo otuchy.

    Roza, nie chodzi mi o to, żeby osądzać, ale żeby podnosić się razem z innymi. Dzięki za komentarz.

    Miło do Was wracać, zwłaszcza w takich chwilach, gdy słowa to za mało.
    Dobrego tygodnia Wam życzę, otuchy, refleksji, modlitwy i nadziei, która jest tuż za progiem.

  • RozaR

    16 April 2019, 18:45

    zapomniał lud Paryski
    o świętości twojej

    - oto tło a może i wina

  • Kamil Borkowski

    16 April 2019, 18:27

    Oglądałem relację do późna... ogromna strata.
    Nie umiałbym o tym napisać, ale Ty, Giulietko, potrafisz.
    Wrażliwość, wiara, ból, piękno. Podparte umiejętnościami pisarskimi. Co tu dużo mówić, ukłony dla Poetki.

    I ten no, cześć! Dobrze Cię widzieć :)

  • kati75

    16 April 2019, 10:39

    nie łatwo cudzy ciężar brać w ramiona swoje....... https://www.youtube.com/watch?v=EH2mnnu9vRA

    Video EH2mnnu9vRA
  • 16 April 2019, 08:28

    smutno, ale tekst piękny