Menu
Gildia Pióra na Patronite

stratosfera

przecież nie ma
nie trzyma się kupy
to co się w tobie rozkleja

jak farba popękana
kształtem w tłuczoną porcelanę
z wilgotnej ściany zwisa

nie ma w niej grawitacji
a jednak coś upada
choć nie może dojść by spaść

przepaść na wyciągnięcie ręki
jest zawsze o krok za daleko

na co przykładać do tego bezkształtny wzrok
szukać formy by lepić na pustyni zamki z suchego piasku

każdy most jest zwodzony
a każda milcząca twarz tak wiele jeszcze musi bez wyrazu
opisać

przyszedłem na świat by nauczyć się odchodzić
unikać swojego towarzystwa
jak ognia
choć tu mógłby wszystko wypalić

społeczeństwo to tylko społeczna opinia
społeczność to tylko poczucie winy

21 powodów do życia
mieści się w paczce fajek
więc szyjka butelki powinna mieć jeszcze spust

na kule u nogi
w której życie toczy się pod górkę
- chomik w klatce - gryzoń na próchnice sępy

i te dwa metry mułu w oku
kopią pod tobą z zazdrości

więc klęczy coś w tobie
składa ręce do lotu
wypchniętego nadzieją
że jednak z gniazda

nie wypada się
na cztery puste kąty
lecz łeb pada

a te zimne opanowanie
miota się jak drętwy kij w mrowisku

14 257 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    22 August 2014, 19:05

    dopiero wstałem stąd z góry podziękowałem

    co dopisać
    raczej 200mg wystarczy onejka

    zbieram na skrzydła bree bree

    miłość nie mogłaby być nieszczęśliwa - nie znam takich oksymoronów johnie

    kupy? - nie, fakt sangeen

    albo 23 nie liczyłem zapachu

    najlepsza konkurencja to my - owszem sprajtko

  • onejka

    22 August 2014, 10:33

    21powodów do życia, może to te 21 gram, tylko głupio o tym pisać...

  • JohnDoe

    21 August 2014, 23:13

    kolejny frustrat (czy cynik) i Jego niemy krzyk, jednak w odróżnieniu od pozostałych tekstów, nie z rodzaju "poczytaj o mojej nieszczęśliwej miłości", chwała Ci za to, gdzieś w środku rusza człowiekiem

    sangeen- nie musi się trzymać...

  • zapach_bzu

    21 August 2014, 20:03

    "21 powodów do życia
    mieści się w paczce fajek
    więc szyjka butelki powinna mieć jeszcze spust"

    Ten fragment chyba trafił do mnie najbardziej :P

  • sprajtka

    21 August 2014, 18:56

    Mamy tyle warstw, aby własną konkurencję wyeliminować;)

  • .Rodia

    21 August 2014, 18:44

    dziękuję za opinie. pozdrawiam.