Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przechodniu powiedz

przechodniu powiedz
czy widzisz te cienie
tam na murach
gdzie zakrwawiło je cierpienie
tych co odeszli
po strasznych torturach
zatrzymaj się tutaj
na chwilę w skupieniu
człowieka niszczono
w bestialskim zdziczeniu
miej oczy otwarte
pamiętaj co widzisz
bo nawet dzisiaj
jest wielu co szydzi
ta pamięć historii
to twój ratunek
być może kiedyś
wyjdziesz na posterunek
by stawić czoła
nikczemnej podłości
pamiętaj nie miej
chwili słabości
jesteś potomkiem
tych których krzyk został
w murach kazamat
w pasiakach . . . włosach
ich już tu nie ma
lecz duch ich wciąż wyje
posłuchaj chwilę
bo Polska wciąż żyje

***
Dział: Ojczyzny strofy
***
Zbigniew Małecki

20 837 wyświetleń
266 tekstów
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!