Menu
Gildia Pióra na Patronite

REWA

Proszę przyjmij rozmowy ufne kaszubskich wróbli,
A może wolisz monumentalne zielone piękno
Rewskiej wierzby - siostry Zatoki Puckiej.

Jeszcze jest błękit Boskiego nieboskłonu,
Jest też słońce koloryzujące szare chmury,
A one pragną ziścić się w wiosenny deszcz.

Bałtyk chce przebić błękit firmamentu Nieba,
Jak czeladnik dąży przerosnąć mistrza,
Niebieściejszą soczystością błękitu.

Wiatr nie kryje się ze swoją szaloną radością,
Dmucha w żagle, jak wena pisze wiersz
Ze wszystkich słów niecenzurowanych słowników.

297 721 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • kuloodporna

    28 June 2021, 22:11

    ....jako Kaszubka dziękuję za ten wiersz .....😊🌼🌼🌼