Menu
Gildia Pióra na Patronite

SKŁADANKA

Próbuje się jakoś pozbierać
I zebrać w całość kolejny raz
To co ze mnie jeszcze zostało
To coś się przez Ciebie rozsypało
Zbieram kawałek po kawałku, i teraz
W miejsce stare układam ciało do ciała...naraz
by każdy skrawek każdego nawet małego ciałka
znalazł miejsce i bym znów pozornie była cała
I tak wkladam serce w miejsce serca
Choć tyle tam jeszcze jest miejsca
Dusze w miejsce kiedyś duszy
Tyle mnie spraw zawsze ruszy
Dlatego nie umiem przejść tak sobie obojętnie
nad krzywdą - jaki człowiek potrafi być? To niepojęte!
I dalej składam te kawałki z ziemi podnoszę
to co zostało w deptane w nią, i proszę
Nie patrz tak na mnie zawzięcie
układam me puzzle w jedno zdjęcie
Usta takie jakieś bez uśmiechu
Obce, zaciśnięte, bez celu
Wkładam na miejsce ust
Lecz nie pasują tam już
Tamte się ciągle śmiały
Te mają minę jakby płakały...
I głowa gdy wreszcie znajdzie się
Nie myśli jak ma jasno, radośnie lecz
Ma myśli bure, nijakie ...bo ja
myślę czy aby ta głowa jest moja...?
I oczy które miały tyle blasku
Teraz nie maja nic z tego dawnego wyrazu
Patrzą daleko przed siebie...
Nie widzą jednak zbyt wiele
I choć umieją patrzeć...
To już nie chcą zauważyć nic wcale
świat teraz dla nich jednobarwny
I taki mdły i wciąż jednostajny...
Słońce tylko świeci, nic nie grzeje
Nie budzi wcale we mnie nadzieje
Promienie jego jedynie czasem mnie prażą
i nie pozwalają na ruch, już nie marzą

Poskładałam te wszystkie elementy
Powkładałam je w dziury, skąd zostały wyjęte
Lecz to teraz już nie jestem Ja!
Tylko inna osoba, która nie umie spać
W nocy błądzi myślami daleko
W dzień nieprzytomna chodzi przez to
Wszystko wygląda inaczej, nie swojo
A kogo to wina? Kogo że oto...
chociaż kawałki powkładane na miejsca
i choć mają dużo wydawało by się powietrza
to ja nie ja, nie ja, to jakaś ja inna
lecz może to dobrze, bo już nie naiwna

Składanka poskładana - jestem pozornie cała
tylko moje "ja" .Ja jakieś mniejsze mam, ja zmalałam.

18:15. 1.2.2015

Asika
http://www.youtube.com/watch?v=VmkbTLpuxhI

31 473 wyświetlenia
325 tekstów
5 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!