Menu
Gildia Pióra na Patronite

OPOKI POLSKIE

Prawda o Polsce i Polakach,
Jest tą na załączonym zdjęciu.
Prawda o polskiej poezji i prozie,
Jest tą jaką widzisz na zdjęciu.
Zięciowie do teściowych nie dzwonią,
Żeby porozmawiać z nimi
O Mickiewiczu i Panu Tadeuszu.
Nie łączą se messengerem,
Żeby spytać czy z prądem czy pod,
Czy w ogóle Herbert albo Szymborska.
Tym bardziej nie esemesują do mamusi
O Noblu Tokarczuk czy Nike dla
Jakiegoś tam piszącego coś tam.
Zięciowie Mamusiom dziękują
We wszelkich formach komunikacji
Za roladę wołową z nadzieniem:
Marchewką, ogórkiem, kiełbasą i
Boczkiem, boczkiem, mniam boczkiem.
Towarzyszy temu arcydziełu
Modra kapusta, biały sos i oczywiście
Kluski śląskie lub inna delicja -
Ziemniaki podsmażane na smalczyku
Z dobrodziejstwem cebuli.
Oto Polska.
Oto co naprawdę polskie.
Oto co czyni prozę życia poezją.
Oto rzeczywista Muza, zatem Poezja.

297 748 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!