Menu
Gildia Pióra na Patronite

Historia współczesna

Prawda choć palić
Będzie płomieniem
-Jawna być musi !

Choćby was kuła i piekła
Uciec się nie da
- Chodzić za wami będzie

Dla dobra swojego
I przyszłych pokoleń
-Poznać i ran dotknąć trzeba

Bo w gardle pogardy
Na ludzkie istnienie
-Stanie nieczułym kamieniem

76 456 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    24 September 2014, 22:27

    Czytam ponownie - treść i forma dumnym mnie czyni.
    Ten wiersz to esencja mnie.

  • RozaR

    24 September 2014, 12:26

    Trudno określić co gorsze bo to jedno zło.
    - To społeczeństwa zorganizowane tworzyły nowe zasady współistnienia - to raczej czynnik pozytywny niż destrukcyjny. Jednak nie widzę powiązania dlaczego relatywizm miałby obowiązywać w takich środowiskach. Środowisko zdrowe nie powinno akceptować zachowań anty-społecznych np. muzułmanów.
    - Władza bywa mniej lub bardziej szkodliwa i tylko czasami twórcza i pozytywna. To trochę temat poboczny.
    - To co jednych piecze to........................ - I to jest sedno ! Ludzie nie są etykami i filozofami nie wiedzą co jest istotne i prawdziwe. Dlatego są tak ważne zasady np. chrześcijańskie. Opieka moralna jest niezbędna nad ludźmi .Bo wcześniej lub później zaczną zabijać ,-a jakiś łajdak powie że to normalne. Tak jest nawet teraz . Np. z niebywałą lekkością Polacy patrzą na konflikt Ukraiński i jego ofiary lub na aborcję . A jak zginął Kaczyński wielu mówiło że szkoda że ten drugi nie leciał ! Ludziom jest niezbędny kaganiec moralny -bo zbydlęcieją .
    A prawda jest jedna – tyle że czasami znienawidzona.

  • onejka

    24 September 2014, 10:13

    Lepszy relatywizm, niż permisywizm. Trudno uniknąć myślenia relatywistycznego w obliczu społeczeństw zorganizowanych. Zawsze będzie się tylko liczył interes grupy będącej u władzy. Nie wierzę w to, że którakolwiek władza weźmie za priorytet dobro innych ponad swoje. Każdy walczy o swoje prawdy, ukształtowane przez wykształcenie, pochodzenie społeczne, koneksje itd...
    Co jednych "piecze" jak piszesz, drugim może wydawać się nieistotne. Niejednokrotnie to smutne, ale człowiecze niestety...

  • RozaR

    24 September 2014, 09:54

    Onejko i to jest właśnie przekleństwo naszych czasów. Relatywizm !
    Rozmyć można zbrodnię a draństwo usprawiedliwić.
    Prawda jest jedna -tylko my nie zawsze ja widzimy.

  • onejka

    24 September 2014, 09:33

    Kiedy miałam 18-30 lat też myślałam, że prawda jest jedna. Z wiekiem dotarło do mnie, że nic nigdy do końca nie jest takie jakie się wydaje.