Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kaczeńce

Powoli miarowo krok za krokiem
przechodzę
s y s t e m a t y c z n i e

dni wyczerpują klepsydrę
kalecząc rany

dłoniom palczasto
czas strzyka wysokim napięciem
i żegna co witał

nad rzeką obumierają kwiaty
sobie po cichu

może znowu gdzieś zakwitną
słoneczne kaczeńce

24 222 wyświetlenia
527 tekstów
51 obserwujących
  • Gaia

    24 January 2013, 18:21

    Awatar.
    relacje to nie tylko logika, to aż emocje z filozofią tła
    odpozdr.

    Xavier
    każdy bierze dla siebie tyle piękna ze wszystkiego, na ile mu w duszy i sercu gra. Dzięki i pozdrawiam także.

  • awatar

    24 January 2013, 12:53

    to raczej przejście semantyczne niż systematyczne
    pozdr.

  • Gaia

    24 January 2013, 12:11

    Aqua
    Człowiek człowiekowi kwiatem nie bywa
    gdy go ciernie własnych róż dręczą
    innego kwiecia nie pragnie
    jak chwasty wyrywa

  • Gaia

    24 January 2013, 12:01

    Dorotko i Agnes
    uśmiech dziecięcych wspomnień
    ale i późniejszych
    kwiatem niezapominajki
    serce rozczula najpiękniej
    i zapachem ciągle wzrusza
    :))

  • Aquarelle

    24 January 2013, 11:53

    pojawiają się jak cienie
    sadystyczne wciąż pragnienie
    gnębić, drapać, łzy wyciskać,
    dzielić włos na pół
    któż to taki?
    mały człowiek
    na pohybel
    psik a tfu

  • Gaia

    24 January 2013, 11:43

    Zegar czasu nie liczy wahadle
    ono tylko macha w powietrzu
    i porusza wskazówki zawzięcie
    czas ma inny wymiar niż jego
    pojęcie

  • Aquarelle

    24 January 2013, 11:33

    w tym pamiętniku uroda jedyna
    kiedy zamknie ostatnią stronę
    strugą popłyną pragnienia
    wskazówka się zatrzyma
    szlag niech ją trafi
    że bez sumienia

  • Gaia

    24 January 2013, 11:22

    słyszy tylko cisza jak rzeka
    cieniem otula jak skrzydłem
    zamyka zapachy stronicami
    sztambucha

  • Aquarelle

    24 January 2013, 11:07

    kaczeńce, malwy, konwalie i bzy
    nad rzeką luny
    w tej ciszy tak cichej
    że nikt nie usłyszy
    jak giną dobre sny