Menu
Gildia Pióra na Patronite

* Przepych poranka *

Teksty z obrazami - * Przepych poranka * - Maciek Zz
* Przepych poranka * - Maciek Zz

Powoli, jakby z rozmysłem następował ranek.
Jeszcze szamoce się krótko z ciemnościami,
Lecz oto horyzont rozbłyska i sypie iskrami,
Które gonią niknące odbicia gwiazdowych firanek.

W jednej chwili jutrzenka objęła władanie
Nad okręgiem horyzontu, szarzejącym wolno.
Księżyc zbladł i schowawszy się ziewnął
Po czym ułożył się na puchowe posłanie.

Wtem świt nieśmiało otworzył swe oczy
I blaskiem różowym powiódł dookoła
Jak wódz mężny, który szuka wroga
Niestety, on już za horyzontem się toczy.

Nagle na ziemi rozległa się muzyka:
To ptaki niebiańskie witają dzień nowy,
Z ulgą żegnają nocy zimne okowy
I czekają na pierwsze znaki słonecznego promyka.

Naraz horyzont błysnął, raz, drugi…
Powoli ogromny żar się zza lasu toczy
Gra na wyciągniętej koronie sosny
I śle ku ziemi złotych warkoczy strugi.

Ogromna, grająca tęcza kolorów kula
Wysłała promienie ciepła ku ziemi,
Które zaplątały się w drobnej pajęczej sieci
Co rosą osrebrzone liście i trawy otula.

48 023 wyświetlenia
281 tekstów
37 obserwujących
  • Maciek Zz

    31 July 2020, 17:18

    No dobrze, a "Pan Tadeusz" niech się pochwalę... na ten temat mam szkolne wypracowanie. 😎

  • Maciek Zz

    31 July 2020, 16:24

    Jak ta Maba przesadza 😉