Menu
Gildia Pióra na Patronite

STACJA PIERWSZA

Powiadają do mnie - nie robisz przelewów
Choćby nieregularnych na Radio Maryja.
I pytają - czy wiesz, że tak skazujesz na Golgotę
Zbawcę twojego jedynego Jezusa?

Odpowiadają im zaraz, też mnie pytając -
Czy wiesz, że przelewając na konto Radia Maryja,
To krzyżujesz Chrystusa?

Zaraz nie pozostają dłużni ci pierwsi i pytają -
Czy wiesz, że kiedy rzucasz do puszki
Z serduszkiem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy,
To wbijasz gwóźdź w dłoń Boga?

I koniecznie odpowiadają im pytaniem drudzy,
Żądając twierdzącej odpowiedzi -
Wiesz, że gdy nie wrzucisz do puszki z serduszkiem orkiestry,
To zakładasz ciernie na głowę Pana?

Moneta do monety.
Banknot do banknotu.
Menisk wypukły ma srebrników kosz.
Można pleść koronę cierniową.
Można toczyć bratnale.
Wreszcie ciosać belki na krzyż.

I będzie za mało.
I nie wystarczy.
W imię krzyża wczoraj dziś i jutro
I na wieki wieków amen -
Stos.

297 711 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!