Menu
Gildia Pióra na Patronite

Potrzebuję luster
Na ścianach domów, bloków, kamienic,
Na twarzach kobiet, mężczyzn i dzieci,
Kiedy przechodzę obok niepewnie,
A oni patrzą na mnie chłodno lub wcale.
Potrzebuję luster,
By upewniać się,
Że spod cienkiej warstwy udawanego spokoju
Nie wypływa gdzieś smutek,
Że makijaż "na szybko" nie odsłania wyrazu
Błagającego o litość
Tego bezlitosnego świata i bezlitosnej mnie.
Potrzebuję luster,
By upewniać się, że nikt nie widzi,
Jak bardzo nie potrafię
Patrzeć prosto w oczy, twardo
I nie drżeć cała od pulsujących myśli.
Potrzebuję luster,
By uspokajać siebie, że
Moja twarz nie zdradza wielkiego zachwytu
Małymi kroplami deszczu i cienkimi promieniami słońca.
Potrzebuję luster,
By upewniać się, ze nie wyglądam tak, jak się czuję,
I że twarz mam suchą, nie mokrą od łez wzruszenia.
Potrzebuję luster,
By żyć na tym świecie i mocno po nim stąpać,
A nie jedną nogą wciąż potykać się o śmierć.
Potrzebuję luster,
By przypominać sobie,
Że Ja to ja i że tutaj jestem,
Że nie rozmyłam się jeszcze wśród
Tych wyraźnych oczu i rzęs,
Brwi i ust,
Że moje nogi idą w kierunku, w którym idę,
Nie tańczą bezwładnie wśród przyziemności,
Której nie znam zasad.
Potrzebuję luster,
Bo jestem tu sama i
Nikt nie utwierdza mnie, że jestem naprawdę,
Że to nie sen,
A moje niedosłyszalne słowa
Znaczą coś tutaj,
Wypowiadane tak nieporadnie...

2296 wyświetleń
44 teksty
2 obserwujących
  • Rozgoryczona K

    31 March 2016, 15:31

    Dzięki za opinię :) Miłego dnia.

  • Cris

    31 March 2016, 14:25

    Tekst wzrusza.
    Pozdrawiam.
    :)