Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pragnienie

potrzebuje ciszy
przeciętej krzyżem
gdzie w ramionach
wciąż rozpięty
krzyk-ludzkiej
masy opięty
potokiem słów

który tak
szarżuje na
zieleni flanki
w samotności
niczym jaskółka
trzepocząca

spadają gwiazdy
nad głowa
rdzewieje pamięć

czas zawarł
przyjaźń z kobiecym
biodrem

wybijając razem
zmienne i ostatnie
godziny

potrzebuje ciszy

choć nie jestem
pacjentem umierającym
w szpitalnej
sali

to tylko
moja twarz
zwija się
z bólu

to tylko

moje dłonie
zaciskały się
w pięści

wszystko takie
kruche trudne
i odlegle zarazem

poszukuje
potrzebuje
ciszy

drogi Panie

10 253 wyświetlenia
160 tekstów
45 obserwujących
  • słoneczniki

    25 August 2012, 10:07

    Wiersz wyjątkowy...

  • Gaia

    14 August 2012, 01:56

    cisza
    czasem głośniej
    rozdziera

    niż skowyt
    psa
    pulsem nocy bezdomny

  • Julka 10

    13 August 2012, 01:01

    "...wszystko takie
    kruche trudne
    i odlegle zarazem..."

    Właśnie to...najtrudniejsze... pomiędzy dwojgiem...ciszą w nas delikatności słów, czynów, gestów... dziś moje jutro zapisane...a ty nie rozumiesz...ja ponad Ciebie...unoszę się...słowami...

    :)))

  • 13 August 2012, 00:16

    HAHAHA

    wiem, wiem ... ale nie szukaj krytyki, sama kiedyś przyjdzie. I to nie kwestia odwagi ... po prostu nie ma do czego się przyczepić ;p

    Dobranoc

  • ....ktoś....

    13 August 2012, 00:12

    No tak troszkę za słodko;p
    Kto da zimny prysznic, jeszcze nikt się nie odważył. A szkoda, bo to najbardziej buduje
    Dobrej nocy

  • 13 August 2012, 00:06

    Mariuszu, piszesz wyjątkowe wiersze. Nieprzeciętne i niebanalne.

    Jestem zauroczona ;))

    Pozdrawiam.

  • 13 August 2012, 00:05

    Wow..... Mariuszu, jak pięknie nas zaskoczyłeś i... zachwyciłeś słowami... :)))
    Prosimy o więcej.... :)))

    Pozdrowionka :)))

  • Voyage

    13 August 2012, 00:01

    No i rewelacja, ukłon !

  • anna kowalczyk

    12 August 2012, 23:58

    ...więc tylko szepnę...pięknie...;)
    i nie znikaj wciąż..:)pisz...

  • ....ktoś....

    12 August 2012, 23:55

    boję się nawet zawieść, więc nie potrafię
    dziękuje
    pozdrawiam
    M.