Menu
Gildia Pióra na Patronite

Moje królestwo

Zbuduje sobie
Moje królestwo małe
Wykopie fosę
Otoczę murami
Postawie wieżę wysoką
Co będzie przecinać
Przestworza niebieskie
Pomiędzy chmurami

I tylko nie wiem
Czy na jej szczycie
Postawić krzyż
Czy koguta z blachy

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • one drop for all

    2 July 2021, 22:10

    okresy bezczynnosci i bez ludzi
    rozwijaja moja kreatywnos
    nie lubie byc zajeta caly czas

    tylko tego koguta z blachy nie rozumiem
    ;)

    • RozaR

      3 July 2021, 10:15

      To dylemat odwieczny
      Czy z krzyżem czy bez
      W tym wypadku krzyż miałby być zastąpiony blaszaną ozdobą .
      Wiersz jest o wielkości Chrześcijaństwa i jego pozytywnym wpływie .
      Obecnie mamy ogromną nagonkę na kościół .
      Niezależnie od czasu -a są od dawna już - mają one te same cechy ....
      Więc obecny młody człowiek budując swój dom , rodzinę decyduje i wybiera
      - krzyż albo kogucik blaszany.

    • one drop for all

      3 July 2021, 20:16

      blaszany kogucik to raczej wiecej miejsca zajmuje, takze bardziej moze przepowiadac strony wiatrow
      ;)

    • RozaR

      3 July 2021, 21:06

      Kogucik blaszany jest symbolem wiejących wiatrów --- nie bez przyczyny . To symbol zmian .