Menu
Gildia Pióra na Patronite

Boże akwarele...

http://www.touchofart.eu/galeria/Anna_Wach/Zapach_Laki_aw161-v.jpg

Poprowadzę Cię... łąkami
gdzie są polnych kwiatów krocie
wiatr w zabawie huśta trawy
żółte mlecze niczym w złocie
pieści w słońcu , tarza w rosie.

Gdzie krwawnika kwiatostany
i... rumianków białe płatki
intensywna czerwień maków
skrawki nieba to... bławatki
lekko chwieją się na wietrze.

Nawet zwykły oset w trawach
w barwach różu się wyłonił
widząc że jest zwykłym chwastem
innym kwiatom się pokłonił
wdzięczy się do... towarzystwa.

Mnóstwo drobnych kapeluszy
to... dzwoneczki. Poznajecie?
Są ozdobą skrzacich główek
i zarazem... łąki w lecie
żywo liliową kaskadą zwisają.

Po co tęcza zdobi niebo
skoro tyle barw na... ziemi?
Nie wystarczą pola, łąki
różnorodność ich odcieni?
Jak... spod Bożych akwareli.

55 168 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Naja

    31 July 2014, 19:23

    Pięknie słowem namalowane...:-)

  • Malusia_035

    21 July 2014, 13:01

    MMm aż zapachniało łakami :))

    Bardzo Mi sie podoba Pozdrawiam Cieplutko :))

  • dana1596

    21 July 2014, 10:28

    zapach łąki już w mym domu :)
    Piękny wiersz

  • onejka

    21 July 2014, 10:10

    Piękny tytuł !
    Zawsze podziwiam tych, którzy potrafią tak osobliwie przekazać obraz natury, że niewątpliwie widać w tym dziele rękę Boga.
    Piękny wiersz :)