Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 11 November 2014

moja duma

pomyśl przyjacielu i szczerze odpowiedz
czym dla ciebie w sercu jest Polska - ojczyzna?
to głos matki bracie dłoń ojca w modlitwie
krew przodków poległych to Grunwald i Wizna

duma ma i oczy patrzące odważnie
drobne ziarnko piasku to także ojczyzna
chleb umiłowany zrodzony z tej ziemi
każda kropla Wisły, Bałtyku mielizna

skłon głowy przed krzyżem na leśnym rozdrożu
dzień dobry radosne to nasza ojczyzna
ten bocian co wiosną do domu powraca
nawet ta na Śniardwach nieznana płycizna

drżenie Roty w uszach łzy płynące z Trenów
popatrz przyjacielu to wszystko ojczyzna
historia pisana bólem, kajdanami
w sercach w głowach w myślach nasza ojcowizna.

43 932 wyświetlenia
511 tekstów
16 obserwujących
  • fyrfle

    11 November 2014, 12:53

    Może to dziwne, ale mi Polska, to Onejka, Sprajtka, Siemia, Monthy Python, Darski i jego Behemot, Monika Płatek, Środa, Związki Partnerskie, adopcja dzieci przez pary homoseksualne oraz songi Leniwca, Steda, Kaczmarskiego i ta pieśń Happy Sad - Szlaban graniczny... i jeszcze wspólnota dla dobra wszystkich, której tu nie uświadczysz. Tak te boje o ojcowizne, przez pokolenia i ta chciwość za tym idąca i te podziały w rodzinie, to kwintesencja POLSKI ,POLAKÓW, tych o których jest wiersz dnia.

  • wdech

    11 November 2014, 11:59

    duma hmm...

    o ile znowu, jakaś żydowska jąkała nie rozda 2000 gwizdków w narodowe święto
    orkiestrę na gwizdki nie poprowadzi Biedroń, zaśpiewa rubta co chceta i temu podobne
    Polska nie dla polaczków...
    uderzy policjanta / skują go i wypuszczą /

    a My zaśpiewamy... ,,nic się nie stało [...] ,,