Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wianek

Pomiędzy ruchem pod sercem matki
a odciskiem małej stopy pod niebem
czasem rozciąga się tylko różaniec.

Prosty, zrobiony z kasztanów czy jarzębiny,
z milczącym Chrystusem
zbierającym pąki z różanego ogrodu
do wiklinowych koszy.

Przez ten ogród przebiega dziewczynka
z wiankiem na głowie.
Jej oddech jest paciorkiem,
co przewija się między palcami.

W wiklinowym koszu
ułożony na pąkach wianek
przypomina okno,
z którego nierozkwitłe kwiaty
wołają swoje dzieci do domu.

(2019)

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • .Rodia

    24 November 2019, 21:16

    no pomysłowa ta zwrotka ostatnia