Menu
Gildia Pióra na Patronite

🇵🇱🇵🇱🇵🇱🇵🇱

Polskość
w myśleniu
i czuciu

Ona
kapliczki przydrożne
świętych przystanki
znakiem krzyża
z pokłonem mija
a pod niebem umajonym
antyfony i hymny
ku czci Maryi
od wieków
odmawia
i pieśni maryjne
wyśpiewuje

Ona
pola jak łoża latem
błękitem chabrów posłane
jak błogosławione łono
z którego początek
chleb powszedni bierze
szacunkiem i zachwytem
wielkim otacza
a na bochnie
krzyż kreśli
całując z poszanowaniem
dar Boga
świętości
tożsamy

Ona
krwi i łzom
przodków
za Polskę przelanym
pamięcią wierna
aż do grobu
bo Polskość
to genów
depozyt
Wiary
Wierności
Honoru

Ona
zachować się potrafi
zawsze jak trzeba
by Ojczyźnie nie szkodzić
jest siłą narodu
miłość jej przewodzi

11.11.2022
Anna Szyrwińska

56 981 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!