Menu
Gildia Pióra na Patronite

Oda do Niepodległej

Polsko prawie jedyna już w Europie
Kraino będąca Królestwem Chrystusa
I Matki Jego Maryi Zawsze Dziewicy
Której lud wiernie oddaje się gorliwej
Modlitwie z Paciorków Różańca
Oto skąd siła i moc Narodu
To stąd mądrość dobrobyt naszość
Tą genialną pewnością pójdziemy
Zjednoczeni szczęśliwi dumni wielcy
W marszu państwowym marszu narodowym
Pod biało-czerwoną radosną flagą
Z Bogiem w sercu z Maryją w duszy
Odśpiewamy że nie damy Niemcom...
Że jeszcze Polska nie zginęła
A Polacy jeszcze Polakami i po polsku
Że normalność jeszcze żyje
I to żyje w poetach aktorach piosenkarzach
Więc tutaj tylko kwitnie małżeństwo
W kobiecie i mężczyźnie a dłonie
Ich kapłan związał jeszcze normalnie
Jak Bóg przykazał z dziada pradziada
Polsko której lud pielgrzymuje
I zapładnia normalnością całą ludzkość globu
Polsko która masz najpiękniejsze kobiety
I najpracowitszych najmądrzejszych mężczyzn
Polsko której góry są najcudowniejsze
Pośród wszystkich gór i zboczy świata
Polska kraina co rzeki w nurt najczystszy
Których brzegi w olchy i wierzby jakich nigdzie
Polsko która wiesz że żaden kraj
Nie wydał Mickiewicza Sienkiewicza Reymonta
Poświatowskiej Stachury Kurowskiego
Polsko która kultywujesz i na piedestały
Wznosisz trud górnika bacy i Matki
Polsko kraino chleba od Kastelikowej
Jeszcze wciąż normalnego z mąki żytniej
I zakwasu chlebowego oraz soli
Tej z Wieliczki Bochni czy Kłodawy
Polsko darmowej opieki lekarskiej
I Lasów Państwowych a więc wszystkich Polaków
Których nie damy pogrześć ekologom
Na usługach obrońcom zwierząt
Polsko gdzie jak spojrzeć pod niebem
Ducha krzepią w bezpieczeństwo
Krzyże kościołów katolickich
A pod ich sklepieniami rozum w mądrość zbroją
Porywające kazania ojców polskości
Kapłanów
Mój Boże i jakby powiedział zakrzyknął klasyk
O Santa Polonia
Jakąż i czy w ogóle byłaby Rzeczypospolita
Bez ofiary krwi swoich kapłanów i celności
Słów Wojtyły Wyszyńskiego Pieronka
Pokojnikowa Suchanka Zadory Samka
Czy bez ich genialności możliwym byłoby
Królestwo Normalności
I poczucia spokoju bezpieczeństwa i pokoju
Poprzez normalność
Polsko dziś świat powinien się na kolanach
Przed Tobą i Twemi Córami i Synami płaszczyć
Bo jesteś centrum dobra przez przemyślenie
Zastanowienie w oparciu o zdobycze
Chrześcijaństwa
My Naród
Zachowamy co dobre
Ogniem i mieczem traktując to
Co nam obcość przemocą miliona kłamstw
Zdrajców
Chce powiedzieć
Że chore jest zdrowe
Tak nam dopomoże
Ojcze nasz ...

297 733 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
  • Naja

    10 November 2018, 18:04

    Ładnie to napisałeś, prawdziwie :-)))

  • fyrfle

    10 November 2018, 10:47

    Dziękuję za Twoją opinię i serdecznie pozdrawiam oraz wznoszę toast za Niepodległą! :)

  • RozaR

    10 November 2018, 09:18

    Polsko co dajesz normalność jak chleb pachnący .