Menu
Gildia Pióra na Patronite

Polska

Polska to nie Polin
Kraj Wisły lub Warty
Ni Generalna Gubernia

Polska to idea
Ponad inne ustroje
Prawdy i wolności

I czystego sumienia

76 458 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • 1 February 2022, 22:33

    Są jeszcze zakochani w tym kraju nad Wisłą,
    gdzie szczęście umarło, albo dawno stąd prysło...
    i choć krwią przesiąknięty każdy skrawek ziemi
    wciąż nie ma piękniejszych i cenniejszych nad niemi,
    "gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała,
    gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała"...

    Pozdrawiam. :)