Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kąpiel sumienia

Połóż się…
Oczy przymknij i już
Zanurz się całkiem po uszy
W swych słowach
Kąp się i susz

Zanurz się bardziej…
Dumą głaskaj jak paw
Otul się swoją duszą
Myślą swą ucz się
I baw

Zatapiaj się jeszcze…
Poczuj na ciele całość swej duszy
I myśli plik niespełniony
Niech czule popieści
A potem wysuszy

I tak już umyty
Przed lustrem stań twarzą w twarz
I powiedz swemu sumieniu
Czy czystość nabywasz?
Czy rodzisz się z sercem i masz?

7033 wyświetlenia
113 tekstów
103 obserwujących
  • Archangel_Marco

    29 October 2012, 22:36

    Moralizatorskie niby, ale w ciekawy sposób, a sam obraz "kąpania się w sumieniu" zasługuje na uznanie.