Menu
Gildia Pióra na Patronite

Półdusze

Rozbawienie zaplecione chórem
W żółcienie lampy, a dłonie,
Różowe delfiny oceanu skóry,
Klaszczą, aż wszystko spłonie.

I gwiazd kryształu rozbitego w mak
Oglądamy spektakl leżąc na trawie.
Plotkuje szelestem drzew gawiedź,
Patrzę na profil twarzy, piękny tak.

Oddech morza gra w ruletę piaskiem,
Skrywa głębokie tropy patyka
I grecki bóg powoli znika.
Jak życie moje własne.

Nie da się wędrować drogą
Z przeciętą w pół duszą
Słońce jest mrokiem a ocean suszą.
Nogi iść nie chcą i nie mogą.

Stanąłem bezradnie i stanął czas,
Wystygła już druga herbata.
Wzrok zgasł
I osiadł kurzem na kwiatach.

Quid Quidem

Teksty z obrazami - Półdusze

Rozbawienie zaplecione chórem 
W żółcienie lampy, a dłonie, 
Różowe [...] - exsilentio
Półdusze Rozbawienie zaplecione chórem W żółcienie lampy, a dłonie, Różowe [...] - exsilentio
41 980 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących
  • Eneida

    6 January 2022, 07:43

    Półdusze bywają smutne... jak Twój ładny, ale smutny wiersz.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • exsilentio

      12 January 2022, 17:11

      Nie ma innych. Nie da się klaskać jedną ręką. Dziękuję za Twoje słowa, nie tylko te tu. Wszystkiego dobrego.