Menu
Gildia Pióra na Patronite

klangor

podzwonne dla mnie
kolejne lato dogorywa
na oczach
na sercu
ciężarem się kładzie

brzozy sypnęły po nocy
złotymi liśćmi
wilgoć okryła łąki
i stopy
wiatr nie przynosi zmian

niszczeje moje serce
wzrok zamgławia świat
zbyt dużo smutku w nich
bociany odlatują
żurawie krzyczą

a ja sama stoję…
w drzwiach
między latem
a jesienią
nie wybiegam donikąd

18.08.2022, 15.45

33 778 wyświetleń
281 tekstów
28 obserwujących
  • PainWithoutLove

    12 September 2022, 17:46

    czasem warto nigdzie nie wybiegać i przez chwilę stanąć w miejscu, poczekać, złapać oddech :)

    od AShER, Hares, Bromba
    • Monika M.

      29 September 2022, 13:40

      Tak, zdecydowanie warto się zatrzymywać.
      Tylko problem w tym, że kilka lat już tak stoję...

  • 22 August 2022, 10:40

    Pewien mądrala z Efezu rzekł, że wszystko płynie... To pół prawdy.
    Człowiek w zasadzie całe życie powinien płynąć pod prąd, jeśli się zatrzyma to... się cofa...
    Nie płynie, dryfuje tylko z martwymi rybami... ginie...
    Musisz odnaleźć w sercu żar, a jest w nim cały czas... do samego końca i jeden dzień dłużej... :)

    od Monika M., Fergus, Bromba
  • bystry76

    18 August 2022, 20:05

    • Monika M.

      19 August 2022, 06:47

      Dziękuję, taki to utwór, którego chce się ponownie posłuchać.
      Dziękuję.

  • silvershadow

    18 August 2022, 15:08

    "Panie: już czas. Tak długo lato trwało.

    (...)

    Kto teraz nie ma domu, nigdy mieć nie będzie.
    Kto teraz sam jest, długo pozostanie sam
    i będzie czuwał, czytał, długie listy będzie
    pisał i niespokojnie tu i tam
    błądził w alejach, gdy wiatr liście pędzi."

    Dzień jesienny - Rainer Maria Rilke

  • Kenzo

    18 August 2022, 13:58

    Cudo :)) pięknie! :))