Menu
Gildia Pióra na Patronite

Podwórze

Podwórze
....................................................................
"Nadzieja"

Z 'nikąd do nikąd'
jest tylko kilka kilometrów

-nie uwierzysz-

Można dojechać tam
wracając lub jadąc
autobusem czerwonym

-to prawda-

A kiedy z sykiem otworzą się drzwi
i pustka przedmieścia padnie pod stopy
to powiesz:

- niemożliwe, że to tu!-

I pojedziesz w przeciwną stronę

W środku naszego świata jest śmietnik
wybałuszony czterema kolorowymi kontenerami.

Dookoła szare ściany kamienic
wrośnięte korzeniami w zadeptaną ziemię
próbują pochwycić garść powietrza.

Należy próbować odnaleźć sens istnienia
rozlany herbatą
niedopitą z rana
w lustrze twoją
rozmytą twarzą

marka

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    28 January 2016, 13:10

    Do takich źródeł warto wracać.:)

  • Vort

    12 March 2010, 17:00

    Zrobiło wrażenie.
    Bardzo dobry wiersz. Niepokojący.