Menu
Gildia Pióra na Patronite

fiolet mit i historia

pod pomnikiem Matki Boskiej
fiolet walczył z zielenią
wystawiał łepek z trawy wiotkiej
by chwalić pieśni eliksirem
miłość pokorę ascezę
figury okrytej historii jantarem

Ajaks na Olimpie miał siłę i odwagę wielką
gdy król na chwałę jemu dawał
grzbiet bydlęcia cały
woalką skromności twarz urodną okrywał
a po śmierci z jego krwi
fiołek na świat się wyrywał

ulegle i z oddaniem tańczyły razem
wianuszkami splecione
lekiem były we włosach wtulone
by ulgę przynieść starożytnym grekom
i głowie bólem zamglonej

kapralem fiołkiem nazywano króla Napoleona
na Elbie do słów sędziego muzykę grywano
gdy obiecywał swój powrót wiosną
kiedy to fiołki francuskie wyrosną

w cnotliwości moc jest wielka
kwiat zawsze roześmiany
miłość wróży jak cyganka
symbolem niech będzie dla mamy
pamięci o zmarłej damie

3739 wyświetleń
46 tekstów
5 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!