Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

W hołdzie Wyklętym

Pochylona głowa i w pamięci cisza,
Gdy ziemi tej rany odsłaniają zęby.
Dziś taka jest właśnie rocznica -
Dzień pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Porzucone złudzenia, wykreślone jutro.
Tylko honor i poświęcenie opłacają myto.
Zaraza gwiazdy nadeszła boczną furtą.
Porzuciła prawdę silnie niedomytą.
Świat upojnie wesół w zwycięskiej paradzie
Największą ofiarę porzuca tym sępom,
Najdzielniejszych zimno pod tasaki kładzie,
Mimo, iż to oni wsparli świat, gdy cierpiał.
Żołnierze Wyklęci - debaty, wytyki,
Analizy przy kawie, strategiczne wnioski,
Tak trudno uznać ich o wolność krzyki?
Tak boli oddać laur pełen cierni ostrych?
Żołnierze Wyklęci - Patrii jednej Orły,
Porzuceni, opluci na dziesiątki lat.
Kiedy świat szampanem klęskę Niemiec opił,
Bohaterów niezłomnych porzucił ten sam świat.
Dziś, choć wiemy, wciąż tak trudno pojąć,
Jak nam wiele ich krew ofiarna dała?
Że uczyli sobą, jak Polską żyć stojąc,
Miast udawać ślepego w pozie na kolanach.
1 Marca ich świętem i Polski dniem chwały.
Mając daną wolność zacznijmy nią myśleć,
Miast szmatami skrywać świętej dumy fakty,
Że dla Polski z własnych domów wyszli.
Skłonienie im czoła - to jest dla nas zaszczyt.

42 012 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!