Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pobiegnij za mną

Pobiegnij za mną leśnym szlakiem,
nie ważne czy to zima czy lato.
Znajdziesz tam księgę prawd ukrytych
i tyle ścieżek już rozmytych.

Spójrz na ten kamień pod starym dębem,
on też ma duszę i zaklęty w sobie czas.
Jego rysy i kształt przypominają twarz.
Wsłuchaj się w jego szept on tyle o świecie wie.

Popatrz...pod kretowiskiem
siedzi zajączek, wesoły cieszący się życiem
lecz gdy podejdziesz blizej, ucieknie
czy wiesz dlaczego? odczytasz w księdze.

Zerknij na drzewa nas otaczające
jak do słońca się pną,
w nich ptaki radość swą widzą
i zwierzają im się co noc.

Posłuchaj jak płynie melodia,
którą niesie wiatr
to nie jest zwykły szum
to kołysanka traw.

Chłońmy sobą cudowny leśny świat
upajajmy się jego zapachem
spróbujmy...może się uda
powtórzyć melodię którą śpiewa wiatr.

27 425 wyświetleń
180 tekstów
11 obserwujących
  • misiek45

    31 October 2012, 00:15

    Na piękną wycieczkę zapraszasz Jolu,a ta księga brzmi tajemniczo-pozdrawiam serdecznie i miłej nocy:)))

  • Albert Jarus

    30 October 2012, 16:25

    Przypomina się Pocahontas, ale wiersz... przeuroczy.