Menu
Gildia Pióra na Patronite

Noc w szalonych warkoczach

Teksty z obrazami - Noc w szalonych warkoczach - exsilentio
Noc w szalonych warkoczach - exsilentio

Po ulicach rozsypane paciorków godziny
Zmiata wiatr nucąc coś pod nosem.
Poplątały mi się daty i terminy,
Cały świat obsiany oczu Twoich kłosem.
Nawet deszcz wtedy mi przygrywa,
Nawet cień jupiterem światłu świeci.
Roześmiany księżyc po wodzie upływa…
W chmurach Amsterdamu tańczymy zamieci…
A najpiękniej i najcudniej puszysty
Jest Twój uśmiech, nie! nie śmiech!
Bo się kładzie w sposób zamaszysty
Na mojej radości i jej echu ech!
I dla Ciebie i Tobie mojej krwi natura
Mocną próbą ściga Kapelusznika.
W mijanej chwili łaskotliwych piórach
Orła w puchu dotknięć wszędobylsko fika.
Tak czasem ozdabia proste życia fakty
Spisujący radość atramentem słowa,
Ten co Tej, jak ja Tobie, zatańczy do taktu,
Żeby kochać miłość zawsze wciąż od nowa.

Quid Quidem

42 013 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!