Menu
Gildia Pióra na Patronite

Słów kilka o czasie teraźniejszym

po pierwsze przepraszam
po drugie - też
to tylko ten deszcz
i wiatr
i jeszcze bezkresna dal

po trzecie i czwarte wybaczam
sobie też
że - może - jest dzisiaj szare
i rozległe jak czas
snujący się smutkiem wokół słów

i o co tak
o co
i komu tak
komu
przecież nie kończy się świat
tylko p r z e i s t a c z a

więc po piąte dziękuję
po szóste też
i każde następne - że jeszcze jest

24 296 wyświetleń
527 tekstów
51 obserwujących
  • Gaia

    24 November 2015, 19:02

    Qurczę, strasznie to miłe widzieć, jak sobie gawędzicie pod tymi wersami. Dziękuję za trud. Tytułem wyjaśnienia "może" ma oznaczać szansę lub możliwość, którą trudno mi "dziś" dostrzec. Kolejne liczby uczą mnie, ciebie, nas, że nie wszystko jest takie na jakie wygląda lub wyglądało, lub wyglądać miało. Ale życie JEST i to już wystarczający powód....
    Serdeczności dla Was wszystkich :))

  • fyrfle

    23 November 2015, 11:57

    Tak , komentarze w naturalny sposób powołują sie na poziom wiersza.

  • onejka

    19 November 2015, 10:30

    Otóż to - samo rozpatrywanie. Napisane tak, że się chce.

    Miłego

  • RozaR

    19 November 2015, 10:26

    Oczywiście pojąłem przekaz -jednak po zastanowieniu chyba dwukrotnym .
    Uznałem to ,,może" jak nadzieja że może ,, się uda , wróci, przebaczy , zrozumie , zajmie się , otworzy się " Może tak a może nie . :-)
    Samo rozpatrywanie tematu też miało wartość .
    Pozdro

  • onejka

    19 November 2015, 10:15

    RozaR może(przez ż) to jest słowo, synonim najbardziej obrazowy to obietnica.
    Reszta jest poezją np gra słów wskazująca na morze.
    W tym jest mistrzostwo - napisać tak - aby znaczyło wiele.

    Na tym polega poezja, na nie mówieniu wprost.

  • RozaR

    19 November 2015, 09:48

    Te mistrzostwo trzeba rozgryźć
    Kobiety mają chyba z tym mniejszy problem
    Wiersz naprawdę dobry

    Ja jednak coś bym zmienił by stał się bardziej oczywisty

  • onejka

    19 November 2015, 09:33

    " że - może - jest dzisiaj szare
    i rozległe jak czas
    snujący się smutkiem wokół słów "

    Ten trzywers to mistrzostwo świata Beatko, świetne.
    Niejedno może bezkresem się kładzie ...
    Piękny wiersz, Pozdrawiam :)

  • fyrfle

    19 November 2015, 08:51

    Zgadzam się z tą optyką, u mnie jest teraz jasna:))

  • RozaR

    18 November 2015, 23:47

    No no - z uznaniem - dynamiczny i dotykający.
    W drugiej strofie - ,, że - może - jest dzisiaj szare"
    Może powinno być ,,że - morze - jest dzisiaj szare "
    Albo.........................,,że może -że jest dzisiaj szare "

  • 18 November 2015, 23:26

    Nikt z takim wdziękiem nie potrafi pędzić dziejową lokomotywą. :)
    Ależ mam u Ciebie zaległości... tylko czy zdążę?.... ;)
    Pozdrawiam. :)