Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na Wołyniu dzieci spią

Piosenkę tą napisałem wiele , wiele lat temu i jest nieco archaiczna -publikuję ją jednak ze względu na autentyczność emocji.

Ref :Din din don
Naszym dzieci nie bije dzwon
Din din don na Wołyniu dzieci śpią

Tam na wzgórzu stał kościółek
Piękny chociaż mały
W czasie mszy go podpalili
Dzieci żywcem tam spalili

Jakby wszyscy zapomnieli
Dzieci się wyrzekli
My to dzisiaj przybliżymy
Koszmar przypomnimy

Ref:

Tam pod lasem stały chatki
A w nich dzieci spały
Przyszli nocą Banderowcy
Toporami sen przerwali

Nikt o nich pamiętać nie chce
Ni władz ni kościół
Lecz tych zbrodni nie ukryją
Bo tam są ich kości

Jeszcze świat się dowie o nich
Lecz nikt nie zrozumie
Chyba to że Ukraińcem
Był filmowy Freddy Krueger

Ref:
https://soundcloud.com/rozar-135196045/na-wolyniu-dzieci-spia

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • 21 January 2017, 11:28

    Obserwują Pańską twórczość . Jestem prawie pewien,że emocje i racjonalizm są tymi przymiotami, które są dla Pana trudne do zrozumienia. W pogoni za rymem tworzy Pan nowe słowa ,które śmieszą ,lub jak kto woli konsternują czytającego. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Szczęść Boże.

  • IKON

    30 January 2016, 13:40

    Bardzo dobry przekaz!
    Pozdrawiam

  • kirke13

    30 January 2016, 11:42

    Słuchając miałam ciarki na ciele...

  • IKON

    29 January 2016, 08:27

  • RozaR

    27 January 2016, 23:46

    Zwrotka jest na melodię ,,Na Wojtusia " i ma być ,,parafrazą" kołysanki.
    Prostota jest zamierzona - jasny prosty silny przekaz .

  • 27 January 2016, 22:37

    Utwór ciekawy!
    Sama piosenka trochę w tonie jak WLAZŁ KOTEK NA PŁOTEK a to chyba kołysanka nie jest .