Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przedwiośnie...

http://www.youtube.com/watch?v=ykpbKOnN93w

Pieszczona słońca ciepłym promieniem
znów rodzić chętna z nadejściem wiosny
Ta... ścieląc łąki zielenią traw młodych
pobudza do życia trel ptaków... miłosny.

Roznosi aromat pączków kwiatowych
W powietrzu czuć wiosną. Zefirek wieje.
Łaskocze leciutko każdą z gałązek
unosząc się w tańcu nad lasy i knieje.

Bocianie rodziny sprasza do gniazd.
Zamiata sukienką w parkach... aleje.
Promienne uśmiechy rozsiewa wśród ludzi
na rychłą miłość... rozdaje nadzieje.

Oddechem unosi motyle wśród krzewów
ku wierzbom gdzie bazie... kocie ogony.
Stąpając użyźnia zmarzłą glebę w ogrodach
i spulchnia ziemię tworząc... zagony.

Tak roztańczona z wiankiem we włosach
kroczy strumykiem szemrzącym piosenkę.
Taplając stopy... w błękitnej bryzie
łapie jej krople... w zwiewną sukienkę.

Pomimo że czasem wszystko wokół skropi
rozchyla płatki kwiatom wczesnej siebie
i listki Forsycji też... złotem przyozdabia
tym samym co lśniąc... złoci się na niebie.

Ziemia Jej potem... hojnie wynagrodzi
pachnącym kwieciem w źdźbłach trawy wyrośnie.
Wpierw jednak wesoło wraz z echem rozpowie
przedwiośnie nadchodzi! Nadchodzi przedwiośnie!

55 168 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    26 February 2013, 11:01

    dziękuję..wszystkim:).....lubię Michałki he he Raczki też:) Kurcze...ale mi się tu słodyczy przewija...

  • zugimihau

    26 February 2013, 10:35

    podpisuje się pod Tym utworem:)

  • Papużka

    26 February 2013, 10:33

    Aż czuć zapach wiosny :))) cudowny wiersz :)

  • słoneczniki

    26 February 2013, 08:26

    Kwitną wersy na CYTATACH
    Coraz więcej wiosny.
    Namalowany przez Ciebie obraz pobudza wyobraźnię malując rodzącą się do życia przyrodę.
    Przyjemnie się zrobiło.

  • marka

    26 February 2013, 08:14

    Za oknem zima a tu taki piękny obraz....

  • miramija

    26 February 2013, 08:02

    Piękne strofy Agnieszko!

  • agniecha1383

    26 February 2013, 01:10

    Te ozdoby właśnie P.Bogdanie nie tylko dodają uroku ale wzmacniają ... potrafią tyle życia w nas tchnąć... już mi się tęskni za tym:)pozdrawiam:)

  • agniecha1383

    26 February 2013, 01:00

    Maciej-ki z końcem lata a tu...proszę...gości nawet zimą:)pozdrawiam:)

  • agniecha1383

    26 February 2013, 00:57

    Nie poszliście w odstawkę... czytałam:) Choć skupiona na innych wydarzeniach...bardziej drastycznych... to w końcu i ja zatęskniłam...buziam mocno i cieplutko pozdrawiam jak zawsze i P.Bogdana:)

  • kruk55

    26 February 2013, 00:55

    pieszczota przedwiośnia i muza radosna :)