Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pieśń o bohaterze ( Wenecka)

Pieśń o bohaterze

Żeby ładnie wyglądał
Makijaż mu zrobią
Żeby robił wrażenie
Życiorys podrobią

W szczegółach pokażą
Zrobioną legendę
Jak naród ratował
Z Wachowskim pod rękę

Premierę w Wenecji
Pieśń o bohaterze
Historia to piękna
Lecz ja mu nie wierzę

Nie ujmują mnie filmy
Bo prawda go gubi
Pokochał UB-eków
A swoich nie lubi

Noblista, bohater ?
Czy kapuś i ubek ?
Czy kukła bezwolna
Prowadzona za sznurek ?

Bo rolę odegrał
Walki z Goliatem
Potem z nim się pogodził
I pojednał jak z bratem

76 490 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
  • Krzysztof Hess

    2 June 2014, 08:42

    Mocne.

  • 7 January 2014, 23:36

    Bardzo dobre słowa:)
    Jestem po tej samej stronie świata:)
    L.T.

  • Gaia

    28 December 2013, 21:40

    Poezja zaangażowana, hmm... no no
    A wiesz, pomyślałam właśnie ...ciekawe czy Ty zasłużysz swym życiem na czyjąś uwagę? Choćby malutką, by zmieściła się w naparstku orzeszka, puszczoną w szeroki świat pod wiatr. Czy znajdzie się za powiedzmy 20-lat, ktoś tak "dziarski" by umiał trafić i napluć w ten orzeszek. Bo w coś większego ponoć nie sztuka.

  • RozaR

    28 December 2013, 20:23

    No własnie - sam nie wiem jakim cudem - i tekst przeszedł przez słownik.

  • pomidores

    28 December 2013, 19:27

    święte naprawdę pod wrzeniem jestem pozdrawiam