Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tatuaże

Pierwszy tatuaż mam w prawym oku
wiara w nim żyje, nie czyni cuda.
Związany z miastem, lecz nie pod blokiem.
witam dzień hasłem "Teraz się uda"
Kto jest autorem, dał ten amulet
daje mi szanse wstać kiedy runę.
A gdy wykonam Syzyfa pracę
prócz w oku błysku, poczuje dumę.

Drugi tatuaż nie zdobi nogi
przewidział jednak co czas przyniesie.
Uczucia w ludziach rodzą się wiosną
moje spóźnione dostarczył wrzesień.
Jedna planeta kreśli nam drogi
dla Niej i dla mnie przeciął je los
Ty za swą lubą dasz się pokroić
ja oddam życie już za mej głos.

Trzeci tatuaż niesie dwa krzyże
potworny ciężar, dziś już go znam.
Depresja nie wola nigdy "Pomocy!"
śmieje się nawet do pustych ścian.
Stworzyłem kościół wysoko w górach
dziś tam w spokoju modliłem się.
Zmniejszając drogę która nas dzieli
nie wierząc w obłudną, niedzielną msze.

Czwarty tatuaż to przyjaciele
ktoś obcy dłoń swą, obcemu dał.
Często porankiem i na skraju nocy
biegniemy z życiem przed siebie w dal.
To nie zawody o złoty krążek
zero obłudy, rzucania kłód.
Nie akceptujemy fałszywych masek
lecz smakujemy spokojnych snów.

Piąty to pasja i przywiązanie
Rzymianin mały, choć miasto na R.
Utożsamiony z samotnym wilkiem
co z wschodem słońca robi krok w cień.
Moja drużyna, żywa legenda
w sercu mym wynik zawsze otwarty.
Wielbię też wilki już po za stadem
wciąż wykrzykując "No Totti No Party"

14 735 wyświetleń
139 tekstów
2 obserwujących
  • PetroBlues

    13 August 2019, 04:18

    Do tego służy poezja, leczy, koi, uspokaja... :)

  • Arafat22

    12 August 2019, 15:25

    Dzięki, piszę tylko gdy nie mogę spać.
    To moje lekarstwo #pozdrawiam

  • MyArczi

    12 August 2019, 12:39

    zgadzam się z przedmówcą, wciąga

  • PetroBlues

    12 August 2019, 11:52

    Mógłbym się czepiać szczegółów...ale jestem pozytywnie zaskoczony, bo treść na tyle się sama broni, że w zasadzie te drobne niedociągnięcia mi nie przeszkadzają. Brawo. Pozdrawiam.