Menu
Gildia Pióra na Patronite

prawda

(patetyk)

nie ma dwóch prawd
prawdy mojej i prawdy Twojej
są jedynie rozbieżne punkty widzenia
rozbieżne interesy
i to dla nich formułowane są zręcznie nasze "racje"
lecz to nie są dwie prawdy
bo prawda jest zawsze tylko jedna

prawda bywa wygodna albo niewygodna
neutralna prawda nie istnieje

neutralne są informacje
z którymi nie dyskutujemy
bo jeżeli już zaczynamy z nimi dyskutować
to znaczy, że jest to dla nas
albo niewygodna prawda albo kłamstwo
(...)

okurzone
z dedykacją dla Żony

9452 wyświetlenia
32 teksty
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!