Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pamięć

Pamiętasz?

Kolorowaliśmy kiedyś świat gamą słów
Mieliśmy ich kiedyś pełne pudełko
Kilkaset różnych pięknych kolorów
Dziś pozostała tylko czarna kredka

Pamiętasz?

Zmienialiśmy wszystko jednym gestem
Cichym szeptem naszych wielkich serc
Jeden uścisk dłoni dopowiedział resztę
naszych niespełnionych nigdy snów

Pamiętasz?

Stworzyliśmy kiedyś piękną melodię
pełną tego czego głowa nie pomieściła
Zakończyło każdą złego dnia agonię
Twoje ciche jej nucenie do ucha

Pamiętasz?

Nasze słoiczki z wielkimi marzeniami
Wpuszczane i zamykane szczelnie słowa
tymi starymi, zerdzewiałymi nakrętkami
Słoik tak jak ty tajemnicy dochował

Pamiętasz?

Latem ognisko niosło nasze opowieści
Może i były wyssane z palca
ale prawda zawsze się gdzieś zmieści
W bajkach okruch życia się zapląta

Pamiętasz?

Zimą czerwone od mrozu nosy
Rumiane od zimna uśmiechnięte twarze
Kuligów na śnieżnej drodze odgłosy
I te sekrety wtedy wypowiedziane

Pamiętasz?

Wspólne stanie w kącie sali lekcyjnej
gdy przyłapano nas na małych psotach
I te plany podczas tej kary wysnute
Niejeden powiedział by, że to głupota

Pamiętasz?

Ja pamiętam jak odchodziłeś przyjacielu
Wiatr niósł w przestworzach naszą melodię
Ciekawe czy dotarłeś do swojego celu
Ciekawe czy spełniając marzenia pamiętałeś o mnie.

15 724 wyświetlenia
93 teksty
142 obserwujących
  • Reset

    12 May 2011, 22:34

    Dziękuję :)

  • PetroBlues

    12 May 2011, 22:33

    Piękne...

  • Reset

    21 March 2011, 21:19

    Dziękuję :)

  • Sol 8

    21 March 2011, 21:16

    Przepiękny , cudowny :):) Pozdrawiam :):)

  • obito

    31 January 2011, 16:54

    Świetny przywołujący wspomnienia wiersz, bardzo ładna budowa - pozdrawiam :)

  • Papillondenuit

    12 December 2010, 16:34

    Świetny wiersz Sylwio, strasznie "wciąga"... ;)

    Pozdrawiam i kradnę :)

  • Reset

    12 December 2010, 14:55

    Dziękuję wszystkim bardzo :)

  • Żelek

    12 December 2010, 13:53

    Niesamowity klimat... Również zabieram do siebie.

  • giulietka

    12 December 2010, 09:34

    Po prostu cudowny!
    A ostatnie wersy mistrzowskie, ciągle słyszę ich echo, powracające szeptem serca:
    "Ciekawe czy dotarłeś do swojego celu
    Ciekawe czy spełniając marzenia pamiętałeś o mnie.

  • motylek96

    12 December 2010, 09:26

    Sylwuś kradnę,
    to chyba mówi wszystko na temat tego co myslę o twoim wierszu:)))

    Milej niedzieli