Menu
Gildia Pióra na Patronite

wierszosklezja

pamiętam
jak się kochaliśmy
w trójkącie z matką naturą

w sumie to trochę drzew
więcej traw
w niej mniej ciebie

teraz tak sobie myślę
tylko
bo posuszone neurony widzą ortografie
błądząc po słowach

opisują wzrokiem
a potrzeba by całego ślepca
i dwóch na twarzy poukładanych dłoni

a gdybym tak miał dom
zamknąłbym okno i otworzył serce
jak tanią tłustą konserwę

skaleczył krew w palcu
bo najpierw kciuki stają się nasze
potem pępek

i teraz już jestem całym brzuchem
do góry
przewrotność nie zna grawitacji

wczesnym rankiem
nie boli mnie że do pracy
bo nie czeka mnie wieczór
tylko kawałek czarnego zmieszanego w kształty

świecozjeby na niebie
liczą na nasze szczęście
gdy spadnie jak kamień w wodę
suche te nasze - wpół tylko - nieszczęście

świadomość, spięcie
by świecić nie trzeba kontaktów
i pusta żarówka zapali we mnie światło

wyrwałem z kontekstu wszystko
diabła w szczegółach
a szczególnie niespecjalność, niedokrwistość
bo niedosyt smakuje zawsze tak samo
przed i po obiedzie

jak musztarda
- ktoś krzyknął kiełbasa
połowa stoi - nawet wryta
pod kasjerką łechocze

zasysa się w tobie fizjologia
lęk osobisty i kultura
socjalna - warzywna

po kieliszku już pustym
kran bywa soczysty
a w pigułce miligramy
i w tobie
- zaśnij mnie już - ostatnią bajkę o życiu
daruj mi na dobranoc

14 211 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    21 March 2015, 07:29

    pobłądziły mi słowa
    nawet fajne w sumie

    przysiadłbym ale nie pijam
    szkoda

  • Myffa90

    19 March 2015, 19:18

    To jakiś totalny kosmos.
    Ale jak już wiemy, ja też mam odchyły, więc Cię rozumiem.

    :)

    Ps. Dobrze się zaczęło, a potem to nawet ja się zgubiłam gdzieś między wierszami.
    Tu trzeba z lampką wina przysiąść.

  • .Rodia

    31 August 2014, 20:34

    Mam tego sporo w szufladach ale czegoś zawsze brakuje a z czasem ma się coraz więcej do powiedzenia mimo utraty kolejnych treści

  • .Rodia

    31 August 2014, 14:56

    łap

    "dom
    nie ma swojego miejsca

    i czasem wystarczy jedynie okno
    by lepiej wyglądać"
    może być? ;p

    niewyżycie nie ma umiaru ponoć

  • .Rodia

    27 August 2014, 23:20

    nie mogę pić ogółem

    wśród treści
    alkoholik czy zdrowy człowiek
    to tylko podmiot, ale nie bohater

  • No_One_

    27 August 2014, 23:15

    Jeśli piszesz to na trzeźwo, to niezłe.
    Chyba końcówka najlepsza.