Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pamiętaj Braciszku

pamiętam tamte dni
kiedy biegaliśmy w ciepłych spodenkach
śmiejąc się wprost do świeczek
dwumetrowego drzewka

ślizgawkę pod zielenią
szeroko rozkładających się gałązek
z których słodko patrzyły w złotkach
ubrane długie łakocie

i czekoladki na sznurkach z kokardką
rozpływające się w ustach rozkosznie
w błyszczących ubrankach wypchanych
na końcu zwykłym papierkiem

pamiętasz

pamiętasz prezenty długo oczekiwane
w błyskach kokardek pociągi
klocki zabawki i ten sweterek
ogromny dziecięcy zawód

wyczekiwania w oknie na gwiazdkę
oraz sprytnego gwiazdora z workiem
pełnym zabawek i rózgą dla kogoś
kto może był niegrzeczny

albo smak ryby smażonej i reszty
której to brzuchy pomieścić nie mogły
radości małych serduszek i zdziwień
widzących mnóstwo nowości

pamiętaj

---
/Bratu śp./
2006 r.
z serii "Listy do Brata"

37 447 wyświetleń
613 tekstów
13 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!