Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Było i jest - piosenka potoczna.

Pamiętam kolegę
był chudy jak patyk
podobny do strachu
na wróble
w przydużej koszulce
targanej wiatrem
stał w bramie ziejącej nudą

A teraz tak przytył
jak balon pierwszomajowy
leniwie w fotelu błękitnym
zalega z piwem i kotletem schabowym

Pracuje za dobre pieniądze
i tak żyje
dom pobudował na wiosce
by nie siedzieć w miejskiej padlinie

Dobre czterdzieści lat
upłynęło
od czasów szczenięcych
z jego twarzy znikła radość
ale King kong nadal w telewizji leci...

127 937 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 25 February 2020, 19:11

    " Szpetni czterdziestoletni" Osieckiej wlazło mi na zwoje... Trzymasz poziom, jak zawsze!

  • Naja

    25 February 2020, 14:58

    Piotr... tylko Ty tak potrafisz... Aż mi sofa zaczęła uwierać ;-)