Menu
Gildia Pióra na Patronite

zegar

oszołomienie senne…
silny wiatr za oknem – zmianę pogody niesie
szum, niepokój narasta…

żegnamy się ze sobą – w oczy spoglądamy…
dotyki rozdajemy
koniec świata się zbliża…

wiatr porywa rzeczy
w chaosie krążymy
świst pociągu dolatuje z innego świata…

Mamę widzę - pakuje się
nie wiem w którą stronę mam biec
i czy w ogóle się ruszać…

Mama mówi - jeśli pierwsza zginę
pochowaj mnie w tej sukience
i pyta – a ty swoją wybrałaś?

ja… nie jeszcze…
sięgam po czarną październikową
lubię ją – może będzie mi łatwiej…

za spojrzeniami ludzi w niebo spoglądam
tam zegar monumentalny zawisł
wskazówki nieruchome ma…

wiatr straszy nieustannie
wskazówki zegara na za pięć dwunasta
niewielość czasu pokazują…

pociąg co świstem straszył wjeżdża na stację
wsiadam i na zegar na niebie spoglądam
pociąg rusza… odjeżdżam sama….

33 638 wyświetleń
279 tekstów
28 obserwujących
  • Infinite Gentleman Night

    24 October 2020, 05:48

    Moniko to co napisałaś w wierszu to wiem , to co sam napisałem na początku właśnie do niego się odnosiło, ale to gniewaniu się dotyczyło już czegoś innego .
    Odczuwam że zrobiłem coś nie tak , czyżbym w ostatnich żartach uraził Cię jakoś ,bo czytałem i nic takiego tam nie widzę :/
    Jeśli tak to na prawdę bardzo ,bardzo przepraszam i obiecuję ,że nic takiego się już więcej nie powtórzy :)
    Przepięknego rozpoczynającego się dnia życzę okrytego ciepłymi promieniami słońca życzę 🙂🌞

  • Monika M.

    23 October 2020, 17:20

    Rafale, to akurat niezależne ode mnie było. To sen...

  • Infinite Gentleman Night

    23 October 2020, 16:49

    Tik-tak,tik-tak zobacz jak szybko ucieka zegar naszego życia i leci gdzieś na łeb na szyję nie wiadomo dokąd , więc czy warto się aż tak gniewać na innych ? :)
    Ładne zwrotki Moniko ,pozdrowionka :)

  • kuloodporna

    18 October 2020, 20:23

    Tak bardzo lubię wracać do Ciebie Moniko ......ach.......:)🌼🌼🌼

  • Monika M.

    13 October 2020, 17:54

    na życzenie dla Maby:)

    halny co nocą tłukł w szyby i dach
    jednym ruchem
    jak po ogień
    do pokoju wpadł

    a tu smutek zastał…

    na pięcie się zakręcił
    oknem trzasnął rozczarowany
    i wybył jak szalony
    zatrzymać go nie zdołałam…

    prosić go chciałam
    by ze sobą mnie porwał

    nie zdążyłam…

    5.11.2014

    od Maciek Zz, yestem, motylek96
  • Monika M.

    13 October 2020, 17:50

    no... taką = góralską:) - tylko pod chmurką na zywo, abo w karcmie gorolskiej do harbatki sprodnem. Jam góralka niskopienna:).

  • Monika M.

    13 October 2020, 17:41

    Maba, taką muzykę to ja tylko na żywo:).
    Do halnego też kiedyś coś napisałam.
    :)